Har du svært ved at observere dine egne tanker og handlinger uden at dømme dem?

Altså uden at kategorisere dem som rigtige eller forkerte eller uden at prøve at forklare, hvorfor du handler og mener som du gør.

Tankestrømmen tager nemlig lyn hurtigt over og vil forklare vores handlinger som:

”Det er også fordi, min mor altid har…”

”Jeg er introvert, derfor kan jeg ikke…”

”Jeg skal bare lige ovenpå igen, så kan jeg…”

”Mit blodsukker er lavt, derfor bliver jeg så…”

”Jeg bliver jo NØDT til at…”

”Han er dælme også en idiot, fordi…”

Så snart vi observerer, dømmer og forklarer, så observerer vi ikke længere, så har det allerede forvandlet sig til en tankestrøm.

En tankestrøm som enten dømmer, og giver dig en negativ hormonel respons, fordi du gør det forkerte eller en positiv og behagelig respons, fordi dine tanker mener, du gør det rigtige.

Det kan være svært at stoppe dømningen og forklaringerne, for de sker automatisk og de kommer prompte.

Men du kan øve dig i at bruge din nysgerrighed og åbenhed i stedet for.

Barnlig uskyldig nysgerrighed – den har vi (heldigvis) stadig alle sammen.

Så når du observerer, hvordan dine tanker HAGLER medtrafikanten foran dig ned, fordi han ikke kan finde ud af flette reglerne, eller ikke magter, at HOLDE TIL HØJRE PÅ MOTORVEJEN SÅ VI ANDRE KAN KOMME FORBI!

Så tag kikkerten frem et øjeblik og kig på dig selv. Du kan garanteret mærke hjertet pumper hurtigere, høre dig selv tale højt og tydeligt til dig selv, selvom du er alene i bilen. Du kan garanteret også mærke adrenalinen prikker på huden og varmen i kinderne. Hvis du kigger på dig selv i bakspejlet, så bryner du sikkert panden og mundvigen peger nedad.

”Ja det er sgu da klart”

”Han er da livsfarlig i trafikken”

”HAN burde dælme ikke kører bil”

Tankestrømmen tager lynhurtigt over, især når vi bliver en anelse pressede eller vrede.

Måske kan du hører dig selv tænke på dengang, du selv tog kørekort, hvor du TYDELIGT kan huske kørelæren gennemgå flette reglen i DETALJER!

Jep du har ret, og ham den anden er helt sikkert en åndsamøbe, som har trukket sit kørekort i en automat.

”HAN er forkert!”

Det er sådan vores tankestrøm virker, og det er sådan, den opfører sig. Dømmer ved at inddele i rigtigt og forkert, og så argumenterer den på bedste vis for at forklare og understøtte dens mening. 

Hvis du kan, så observer dit drama udspille sig, som havde du opdaget en sjælden og yderst spændende fugleart i haven, på med observationsbrillerne, hvad gør den nu???

Det er en ganske underholdende opgave – for vi ER en ret underholdende art😊

Og bare lad ”fuglen” gøre det den vil, observations rollen handler ikke om at stoppe din reaktion, når du bliver rigtig god til at observere nysgerrigt og åbent, så forsvinder tankestrømmen og den fysiske reaktion helt af sig selv.

Den ophører simpelthen. Så bare lad dramaet udspille sig.

Nogle gange fortsætter tankestrømmen selvfølgelig alligevel, og måske bliver den ved, helt til vi er kommet hjem, så vi kan vende det med kæresten, eller måske når den ud i et brølende opslag på Facebook.

Et KÆMPE drama udspiller sig i virkeligheden til ingen verdens nytte.

Du undveg den anden bilist, og det var den reaktion der var nyttig. Alt det andet, vreden, det fysiske ubehag, frygten og irritationen, går 100 procent kun ud over dig selv og alle dem du er i nærheden af, når du smitter dem med dine surhedstråler😉.

Så snart vi opdager at vi bliver følelsesmæssigt påvirket af en situation – så snart vi bliver BEVIDSTE om, at vi overhovedet ER i en ”situation”, så kan vi bruge nysgerrigheden og åbenheden.

Når vi har undveget bilen foran os, så kan vi sige noget som:

”Det var da en spændende kørsel, håber han er ok?”

eller

”Der er mange usikre trafikanter, godt jeg holder mig vågen!”

Og du kører videre som intet er hent. BUM det er ovre. Du har ikke fodret dramaet med dømmende tankestrømme, du holdte dig til fakta og holdte dit sind åbent og nysgerrigt. Bilen er væk, situationen er væk, og du kan bruge din tanker på noget kreativt og opløftende.

Du har handlet på faren og videre er du, uden noget følelsesmæssigt kaos.

OBS! Det er selvfølgelig ikke altid, vi når at blive bevidste om, at vi er midt i en tankestrøm, nogle gange får den bare hele armen, og det er helt ok. Vi øver os😉

God observationslyst!

Har du brug for hjælp og sparring med dine tanker og følelser, så book en tid hos mig på 20474941 eller book dig på ”Frihed i sindet giver frihed i kroppen” – Som er to kursusmoduler jeg holder her i efteråret, læs mere om dem her: http://fitnessforlife.dk/conexgrundkursus/

Kh Trine Grey